Monday, 25 April 2016

Pregledna razstava Henryka Tomaszewskega


Pregledna razstava Henryka Tomaszewskega

V Narodni galeriji v Ljubljani bo čez mesec dni na ogled pregledna razstava profesorja Henryka Tomaszewskega (1914–2005), grafičnega oblikovalca – umetnika, risarja in pedagoga. Tomaszewski je bil ena najpomembnejših osebnosti poljskega grafičnega oblikovanja po drugi svetovni vojni, soustanovitelj in oče poljske šole plakata. Kot pedagog je izobraževal številne oblikovalce v domovini in zunaj njenih meja. Njegovo delo je zelo hitro po koncu druge svetovne vojne doživelo mednarodno prepoznavnost, poseben grafični jezik, ki se ga je posluževal, pa do dandanes navdihuje generacije grafičnih oblikovalcev po vsem svetu. Razstava bo odprta od 25. maja do 24. julija.

Prihajajoča razstava bo prva samostojna predstavitev obsežnega opusa Henryka Tomaszewskega izven Poljske. Prikazala bo njegovo več kot petdesetletno ustvarjalno pot z izborom okoli 250 del, ki obsegajo risane komentarje na temo zasebnih in javnih zadev, ki jih je redno objavljal v kulturnih publikacijah pred drugo svetovno vojno in po njej, serije ovitkov knjižnih izdaj poljskih literarnih del ter njegovo najmočnejše področje ustvarjanja – plakate.

Za obiskovalce bodo organizirana strokovna vodenja po razstavi. V spremljevalnem programu bo potekal dogodek Še več o Henryku Tomaszewskem, poglobljena predstavitev avtorja skozi vsa področja njegovega delovanja. Sodelujoči gostje bodo: avtorjev sin ter prav tako priznani ilustrator in grafični oblikovalec Filip Pagowski, avtorjev bivši asistent in priznani ilustrator Cyprian Koscielniak ter avtorjev bivši študent Radovan Jenko kot moderator.