Saturday, 5 April 2014

Proste sobe v Grand Budapest Hotelu

Ljubljana je bogatejša za luksuzni hotel. Prejšnji teden je svoja vrata odprl Wes Andersonov Grand Budapest Hotel.

grand budapest hotel
(foto: Nejc)

V Kinodvoru ga vrtijo vsak dan v večernih urah, predpremiero pa si je bilo mogoče ogledat v razkošnii kongresni dvorani Grand Hotela Union, ki ima tudi močno filmsko zgodovino. Morda se še spomnite... dvorana je bila v prejšnjem stoletju znana pod imenom Kino Union in je bila najprestižnejša izmed ljubljanskih kinodvoran, v njej pa so se vrstile najpomembnejše filmske premiere. Ta dogodek predstavlja tudi prvo izmed koordinatnih točk na “Kino zemljevidu”, projektu ki ga v Kinodvoru izvajajo v okviru Leta kina in s katerim se bodo poklonili bogati ljubljanski kinematografski zgodovini.

To, da je Andersonova hotelsko obarvana mojstrovina sovpadla ravno z omenjenim dogodkom, je prav čarobno naključje. Velika pohvala gre predvsem Kinodvoru, ki mu je uspela odlično organizirana promocija. Ob nakupu karte, khm... oziroma ob rezervaciji sobe, mi je prijazen postrešček izročil ključe (vstopnice), me prisrčno pozdravil v profesionalno omikanem slogu in mi izročil 20 Zubrowških Klübecksov, ki sem jih kasneje unovčil za poliranje čevljev. Na recepciji me je tudi čakalo začinjeno sporočilce gostje iz sosednje sobe. Po končanem filmu so nam postregli tudi z znamenitimi Mendlovimi slaščicami.

grand budapest hotel
Dva bankovca po 10 Klübecksov, sporočilce skrivnostne oboževalke in ključi (foto: Nejc)
grand budapest hotel
(foto: Nejc)

Vsem ljubiteljem Andersonovih filmov (ki Grand Budapest Hotela še niso videli) lahko brez slabe vesti rečem, da tudi tokrat ne bodo razočarani. Režiser je ostal zvest samemu sebi in se je tudi tokrat odločil za svoj prepoznavni stil, ki gledalca nenehno opominja, da gleda Andersonov film, ki ga je posnel Wes Anderson, režiser Wes Andersonovega filma, ki ga ravnokar gleda. ;)

Brž v kino!