Thursday, 27 March 2014

2000 let Emone

Rimska kolonija Emona je bila ustanovljena na mestu današnje Ljubljane, prek natanko 2000 leti. Arheološki ostanki mesta, katerega polno ime je Colonia Iulia Emona, so vidni še danes. Sprehodite se lahko ob rimskem zidu ali pa obiščete najnovejšo točko, iEmono. Ta se nahaja v Chopinovem podhodu ob Kongresnem trgu in vključuje arheološke ostanke izvirnega emonskega pločnika, virtualne projekcije, makete in podobno.

Obletnica je za mesto Ljubljana vsekakor pomemben dogodek, praznovanje pa se bo nadaljevalo vse v leto 2015. Obiščete lahko celo vrsto prireditev, ki so primerni tako za laično kot strokovno javnost.

Osrednja prireditev imenovana Ave Emona!, se bo odvijala med 22. in 24. avgustom 2014 na Kongresnem trgu. Prikazovala bo življenje v tem rimskem mestecu, torej pričakujte rimljanske legionarje, gladiatorje in plese v rimljanskih opravah.

Pri praznovanju bodo sodelovale vse pomembne kulturne institucije, kot je Grad Ljubljana, Cankarjev dom, Narodni muzej Slovenije, Mestna knjižnica Ljubljana in drugi.

Celoten program najdete tukaj.

Ja, toga in sandali so obvezni.

emona
Maketa Emone, vir: Wikimedia Commons